Češi se po několika hubenějších letech vracejí do obchodů. Oproti dřívějšku se ale mění skladba toho, za co utrácejí. Největší nárůst útrat směřuje k nepotravinářskému zboží, zatímco za jídlo nebo návštěvy restaurací Češi utrácejí méně než dřív. Ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu i analýzy ekonomů, podle nichž jde o známku postupného zotavování spotřeby. Sklon k úsporám potvrzují i trendy v restauračních službách. Průměrná cena oběda se v březnu vyšplhala na 194 korun a proti loňsku vzrostla o 3,7 procenta. Oproti roku 2020 je nárůst dokonce šedesátiprocentní. Ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková k tomu dodala: „Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. Lidé nejsou ochotni si připlácet.“ Téma rozebral server echo24.cz.