Za jídlo a návštěvy restaurací Češi utrácejí méně než dřív

Echo24.cz

Češi se po několika hubenějších letech vracejí do obchodů. Oproti dřívějšku se ale mění skladba toho, za co utrácejí. Největší nárůst útrat směřuje k nepotravinářskému zboží, zatímco za jídlo nebo návštěvy restaurací Češi utrácejí méně než dřív. Ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu i analýzy ekonomů, podle nichž jde o známku postupného zotavování spotřeby. Sklon k úsporám potvrzují i trendy v restauračních službách. Průměrná cena oběda se v březnu vyšplhala na 194 korun a proti loňsku vzrostla o 3,7 procenta. Oproti roku 2020 je nárůst dokonce šedesátiprocentní. Ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková k tomu dodala: „Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. Lidé nejsou ochotni si připlácet.“ Téma rozebral server echo24.cz.