Paušál místo stravenek srazí tržby restaurací a jídelen o desítky miliard, tvrdí studie

Novinky.cz

Zaměstnanecké stravování nyní tvoří 22 procent tržeb v restauracích, jídelnách a kantýnách. Přechod firem od dotování kantýn a stravenek k tzv. stravovacímu paušálu by měl pro sektor výrazný dopad. Propad tržeb by mohl dosáhnout až 35 miliard a zaniknout mohou pracovní místa pro téměř 30 tisíc lidí. Vyplývá to z analýzy Vysoké školy ekonomické v Praze pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Celkový počet všech restaurací, závodních jídelen, kantýn, bister apod. dosahuje v ČR zhruba 49 tisíc. Jejich tržby loni podle analýzy dosáhly zhruba 153 miliard, počet zaměstnanců v tomto segmentu pak byl 96 tisíc.

Do systému podpory závodního stravování jsou zapojeny 3,3 milionu zaměstnanců, z nichž 1,8 milionu se stravuje ve firemních jídelnách a 1,5 milionu v restauracích.

Podle výsledků analýzy, kterou zpracoval Institut oceňování majetku VŠE v Praze, by v případě přechodu firem od dotování jídelen, kantýn a stravenek k tzv. stravovacímu paušálu měl tento krok pro celý sektor výrazný dopad. Propad tržeb by mohl dosáhnout až 35 miliard korun. Zaniknout mohou pracovní místa pro téměř 30 tisíc lidí.

Skončí kantýny?

„Analýza pracuje s předpokladem, že postupně všichni opustí stravenky a většina i dotované jídlo na pracovišti. Tento předpoklad považujeme za reálný. Zaměstnanci budou tlačit na paušál a pro zaměstnavatele to bude jednodušší než třeba zajišťovat provoz kantýny,“ uvedl za autory studie Tomáš Buus.

Stravovací paušál prosazuje ministerstvo financí, v polovině ledna se na něm dohodla vládní koalice. Zaměstnavatelé by po jeho zavedení mohli zaměstnancům namísto současných forem podpory stravování nabídnout část příjmu s daňovým osvobozením. Resort zdůrazňuje, že to neznamená rušení stravenek, firmy si budou moci vybrat. AMSP nabízí nyní zveřejněnou studii jako téma k otevřené diskusi.

Plán podporují asociace hotelů, restaurací a také někteří podnikatelé, kteří nyní část hodnoty stravenek odvádějí stravenkovým firmám. Výši provize firmy neprozrazují, podle webu Podnikatel.cz se pohybuje často mezi pěti a šesti procenty.

Lidé přece nepřestanou jíst, brání se ministerstvo

Proti paušálu jsou naopak odbory. Ty argumentují jednak obavami o zdraví zaměstnanců, očekávají, že více z nich peníze utratí za něco jiného než za teplé jídlo. Spekulují také o tom, že by firmy mohly snížit mzdy zaměstnanců a pokles nahradit stravenkovým paušálem. Tím by se snížily odvody na zdravotním a sociálním pojištění.

I v průzkumu společnosti PPM Factum pro Svaz průmyslu a dopravy ČR a Unii zaměstnavatelských svazů ČR mezi 333 tuzemskými firmami většina zaměstnavatelů uvedla, že zavedení stravenkového paušálu by snížilo návštěvnost závodních jídelen a obecně chození na obědy. Lidé podle nich nebudou nedaněné peníze využívat k zakoupení jídla. Ministerstvo financí o tom pochybuje, v dřívějším vyjádření pro Novinky uvedlo, že lidé kvůli změně „nepřestanou jíst”.

Zastánci změny také upozorňují, že již dnes někdy dochází k tomu, že si lidé mění stravenky za peníze na pořízení třeba alkoholu nebo cigaret.

 

zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/pausal-misto-stravenek-srazi-trzby-restauraci-a-jidelen-o-desitky-miliard-tvrdi-studie-40313438